Hankkeen tuloksia

tilannekesukus-aloitti-toimintansa-hankkeen-tulos

Palvelut tukenasi -hankkeen toimintamallit löytyvät Innokylästä


Innokylään pääset tästä linkistä.



Hankkeen päättäjäistilaisuutena järjestettiin sote-palvelujen esittelypäivä kotona asuville ikäihmisille

Palvelut tukenasi -hankkeen tiimi järjesti 12.12.23 Sokos Hotel Valjuksessa sote-palvelujen esittelypäivän kainuulaisille kotona asuville ikäihmisille. Tilaisuus oli samalla hankkeen päätöstilaisuus. Tilaisuus oli messutyyppinen, jossa ikäihmiset saivat valintansa mukaan kierrellä juttelemassa sote-ammattilaisten ja järjestöjen edustajien kanssa. Ikäihmisille oli tarjolla joulupuuroa, ja he pääsivät myös verenpaineen mittaukseen.

Mukana esittelemässä olivat Kainuun hyvinvointialueelta kuntoutuspalvelut, kotikuntoutus Konsta, akuutti kotisairaala ja tilannekeskus, asiakasohjaus, aikuisten sosiaalityö, Omasote ja muistineuvola. Järjestöistä mukana olivat Kainuun Sosiaaliturvayhdistys ry, Kainuun Muistiyhdistys ry ja Kainuun Liikunta ry.

Kiitos kaikille osallistujille ja esittelijöille!


Kainuun hyvinvointialueen Akuutti kotisairaala ja tilannekeskus aloittaneet toimintansa

Kai­nuun hy­vin­voin­tia­lueen akuut­ti­hoi­don ja pe­las­tuk­sen toi­mia­lueel­la on aloit­ta­nut uu­si yk­sik­kö, jo­hon kuu­lu­vat Akuut­ti ko­ti­sai­raa­la ja ti­lan­ne­kes­kus. Akuut­ti ko­ti­sai­raa­la tuot­taa maa­kun­nal­li­ses­ti sai­raa­la­ta­sois­ta hoi­toa, jo­ta voi­daan to­teut­taa tur­val­li­ses­ti po­ti­lai­den ko­to­na tai ko­tia vas­taa­vas­sa ym­pä­ris­tös­sä. Ti­lan­ne­kes­kuk­ses­sa to­teu­te­taan pu­he­li­mit­se teh­tä­vää hoi­don tar­peen ar­vioin­tia.

Akuut­ti ko­ti­sai­raa­la tar­joaa hoi­toa oi­keas­sa pai­kas­sa, oi­keaan ai­kaan

Akuut­ti ko­ti­sai­raa­lan pe­rus­teh­tä­viä ovat esi­mer­kik­si kii­reet­tö­män hoi­don tar­peen ar­vioin­ti, eri­lai­set vaa­ti­vat lää­ke- tai haa­va­hoi­dot ja näyt­tei­den ot­to po­ti­laan ko­to­na, se­kä ko­ti­saat­to­hoi­to. Ta­voit­tee­na on var­mis­taa, et­tä po­ti­laat ovat hoi­dos­sa oi­keas­sa pai­kas­sa, oi­keaan ai­kaan, osaa­van ja tar­koi­tuk­sen­mu­kai­sim­man am­mat­ti­lai­sen hoi­dos­sa. Akuut­ti ko­ti­sai­raa­la toi­mii ko­ko Kai­nuun hy­vin­voin­tia­lueel­la, ja hoi­toon tul­laan ai­na ter­vey­den­huol­lon am­mat­ti­lai­sen kaut­ta.

”Ta­voit­tee­na on vah­vis­taa hoi­to­ket­jua ja tu­kea sai­raa­las­ta ko­tiu­tu­mis­ta sai­raa­las­ta po­ti­lai­den ter­vey­den­ti­la huo­mioi­den. Ko­ti­sai­raa­la on mo­niam­ma­til­lis­ta työ­tä mui­den po­ti­laan hoi­toon osal­lis­tu­vien ta­ho­jen kans­sa”, ker­too pal­ve­luyk­si­kön pääl­lik­kö Min­na Pur­siai­nen Kai­nuun hy­vin­voin­tia­lueel­ta.

Uu­si ti­lan­ne­kes­kus on osa Kai­nuun akuut­ti­hoi­don ko­ko­nai­suut­ta

Ti­lan­ne­kes­kuk­sen kes­kei­nen teh­tä­vä on vas­ta­ta päi­vys­ty­sa­pu 116 117 pu­he­luis­ta eli hoi­don­tar­peen ar­vioin­nis­ta ja kii­reel­li­sen hoi­don neu­von­nas­ta Kai­nuus­sa. Li­säk­si hä­tä­kes­kus vä­lit­tää ti­lan­ne­kes­kuk­sel­le Kai­nuun alueen en­si­hoi­don kii­reet­tö­mät teh­tä­vät.

Ti­lan­ne­kes­kus te­kee pu­he­li­mit­se hoi­don­tar­peen ar­vioin­nin kai­kis­ta hä­tä­kes­kuk­sen sil­le vä­lit­tä­mis­tä kii­reet­tö­mis­tä teh­tä­vis­tä. Ti­lan­ne­kes­kuk­ses­sa ter­vey­den­huol­lon am­mat­ti­lai­nen an­taa asiak­kaal­le neu­von­taa pu­he­li­mit­se ja lä­het­tää tar­vit­taes­sa tar­koi­tuk­sen­mu­kai­sim­man avun tar­vit­si­jan luo.

”Hä­tä­kes­kuk­ses­sa en­si­hoi­don teh­tä­vät jae­taan nel­jään eri kii­reel­li­syys­luok­kaan, jois­ta mei­dän ti­lan­ne­kes­kuk­sem­me koor­di­noi kii­reet­tö­miä D-teh­tä­viä. Olem­me jo toi­min­nan al­ku­vai­hees­sa huo­man­neet, et­tä toi­min­ta­mal­lil­la voi­daan mer­kit­tä­väs­ti te­hos­taa en­si­hoi­toyk­si­köi­den käyt­töä. Käy­tän­nös­sä siis en­si­hoi­don re­surs­sit oh­jau­tu­vat kii­reel­li­siin teh­tä­viin, kun ti­lan­ne­kes­kus hoi­taa kii­reet­tö­mät teh­tä­vät”, sel­ven­tää ti­lan­ne­kes­kus­toi­min­nas­ta vas­taa­va pääl­lik­kö Min­na Pur­siai­nen.

Ti­lan­ne­kes­kus toi­mii kaik­ki­na päi­vi­nä vuo­ro­kau­den ym­pä­ri ja sen hen­ki­lös­tö koos­tuu akuut­ti­pal­ve­lua­lueen ko­ke­neis­ta am­mat­ti­lai­sis­ta, sai­raan­hoi­ta­jis­ta ja en­si­hoi­ta­jis­ta.

tilannekeskus-aloitti-toimintansa-kainuun-hyvinvointialueella

Kehittäjäasiakkaat

Hankkeemme työpajoissa on ollut mukana vuoden ajan ryhmä kehittäjäasiakkaita. Näin olemme varmistaneet, että ikäihmisten ääni tulee kuuluviin kehittämistyössä.
Tänään oli vuorossa Exoven Joni Lappalaisen ja hankkeen suunnittelijan Sini Kyllösen vetämä työpaja, jossa kehitettiin Kainuun hyvinvointialueen kotisivuja ikäihmisten palvelujen osalta. Keskustelu oli hedelmällistä ja osallistujat tekivät hyviä havaintoja.


Suomussalmelainen Ritva Linna hoitaa terveyttään FINGER-pilotin mukana

Suomussalmelainen Ritva Linna on tämän syksyn ajan osallistunut Palvelut tukenasi -hankkeen FINGER-pilottiin, jossa pyritään ennaltaehkäisemään muistisairauksien syntymistä ryhmätoiminnalla. Ryhmät kokoontuvat erilaisten teemojen ympärillä kerran viikossa kolmen kuukauden ajan Kajaanissa, Kuhmossa ja Suomussalmella. Pyrkimyksenä on, että ryhmissä saadut tiedot ja taidot jäisivät pysyväksi elintapamuutokseksi ryhmään osallistuville. Asiantuntijoina ja ryhmien vetäjinä toimii henkilöitä Kainuun hyvinvointialueelta, kunnista ja eri järjestöistä.

Ritva Linna sai tiedon FINGER-toimintamallista Suomussalmen vastaanotolta omahoitajan välityksellä. Ryhmään osallistumisen motiivina oli oman terveyden ylläpitäminen. Ritvalle on tärkeää, että hän pysyisi mahdollisimman pitkään omatoimisena, liikuntakyky säilyisi ja olisi mahdollisuus asua omassa kodissa. Vaikka Ritva on aiemmin viettänyt aktiivista elämää ja pitänyt terveydestään huolta, hän kokee, että on saanut ryhmätoiminnan kaikilta osa-alueilta uutta tietoa ja vinkkejä terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämiseen. Ritva kertoo suositelleensa tätä ryhmäohjausta ystävilleen, sillä ryhmäohjauksessa on voimaa ja siitä saa virkeyttä arkeen.


Moniammatillisen yhteistyön vahvistamisen seminaari 11.10.23 Kaukametsässä

Palvelut tukenasi -hanke järjesti 11.10.2023 Kaukametsän Kouta-salissa innovatiivisen seminaarin Kainuun hyvinvointialueen ammattilaisille. Moniammatillista yhteistyötä tarkasteltiin kuvitteellisen ikäihmisen Oskarin tarinan mukana. Esitykseen osallistui myös sote-ammattilaisia.
Tilaisuuden lopuksi oli paneelikeskustelu, jossa keskustelijoina olivat Timo Halonen, Kaisa-Mari Käyhkö, Esa-Petri Nurmela ja Minna Pursiainen.
Kiitos kaikille esiintyjille, panelisteille, osallistujille, tiimille ja tietysti Oskaria näytelleelle Antille!

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus